- Ticari Marka Nedir?
Ticari marka, Devlet tarafından verilen unvanlarla korunan ve sahibine bunları ticari faaliyetlerinde münhasıran kullanma hakkı veren, başkaları tarafından kullanılmasının yasaklandığı ayırt edici işaretlerdir. Ticari Marka hakkı alınarak, girişimciler ürünlerini veya hizmetlerini, rakiplerinin ürün veya hizmetlerinden ayırt etmiş olmaktadır.
Marka, tüketicilerin ürünü veya hizmeti tanımlamasını ve hatırlamasını sağlar, böylece onu başka bir girişimci tarafından sunulan aynı veya benzer üründen ayırt edebilirler. Tüketicilerin, markasını hatırladıkları bir ürünü, tanımlayamadıkları bir üründen satın alma olasılıkları daha yüksektir.
Aynı şekilde marka, tüketicinin zihninde ürün veya hizmetin belirli bir kalitesini temsil eder ve tüketicide bazı duyguları bildirir. Bu nedenle, girişimcinin imajını, itibarını ve hatta iş stratejisini yansıtmak için mükemmel bir araçtır. Özellikle, bir marka:
- Şirketin ürün veya hizmetini farklılaştırmasını sağlar.
- Tüketicilere güven verir. Bu şekilde iş dönüşümüzü artırır.
- Belirli bir markaya ait olan lisanslı ürünlerin satış hakları ciddi bir gelir sağlar.
- Bu kadar önemli olmakla birlikte, marka tescil edildiğinde, üçüncü kişilerin aynı veya benzer ürün ve hizmetleri aynı veya benzer markalarla pazarlamasını engelleme konusunda şirkete münhasır hak verir.
- Marka Tescili Nedir?
Marka tescili, bir ürün veya hizmetin pazardaki diğer tür veya sınıftan ayırt edilmesini sağlayan bir işaret, sembol, kelime, şekil, koku veya ses için tescilli marka unvanının alınmasından ibarettir.
Marka adı, akılda kalıcı ve güçlü bir imaj uyandıran nitelikte seçilmelidir. Şirketin değerlerini yansıtabilir, farklı nominal veya grafik unsurlar içerebilir. Marka ismine karar verdikten sonra kaydedilebilir olduğunu doğrulamak önemlidir.
Markanızı hangi nice sınıfında alacağınızı bilmelisiniz. Markanın ürün veya hizmetlerinin doğru nice sınıfına göre markasının alınması gerekir. Markanızın tescilini engelleyebilecek aynı veya benzer ürün veya hizmetleri tanımlayan daha önce tescil edilmiş veya talep edilmiş aynı veya benzer markalar olup olmadığını doğrulamak için tescil talebinde bulunmadan önce bu aramanın yapılması tavsiye edilir.
- Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?
Marka tescil başvurusunu kendiniz ya da marka vekili olarak seçtiğiniz kişiler yapabilir. Marka başvurusu için Türk Patent ve Marka Kurumu (Türk Patent Enstitüsü) resmi web sitesi üzerinden başvuru işlemleri yürütülür. Marka başvurusu için ön ödeme yapıldıktan sonra bekleme süresi başlar.
İlgili markanın benzerlik araştırması ve marka itiraz süresi tamamlandıktan sonra marka tescil ücreti ödenir ve resmi olarak marka size tahsis edilmiş olur. Marka korunma süresi 10 yıldır. Bu süre sonunda tekrar uzatma yapmanız gereklidir.
İz Medya, tüm marka araştırma ve başvuru işlemleriniz için profesyonel danışmanlık hizmeti veren bir ajanstır. Bizimle iletişime geçerek marka hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.
- Marka Tescil Sınıfları Nedir?
Marka tescili amaçlanan ürün ve hizmetler Nice Sınıflandırmasına göre 45 sınıfa ayrılmaktadır. Bu sınıfların 34'ü ürünler, 11'i hizmetler içindir. Ürün veya hizmetler ait oldukları sınıfa kayıtlı olmalıdır. Marka tescili yaparken, hangi alanda faaliyet gösterdiğinize göre en uygun nice sınıflarını seçmeli ve buna göre marka başvurusunda bulunmalısınız.
- Ⓡ veya TM sembolleri ne anlama geliyor?
Ⓡ sembolü Tescilli, TM sembolü Tescilli Ticari Marka anlamına gelir ve yalnızca ticari markası tescilli ürün veya hizmetler için kullanılabilir. Markanızın tescilli olmadığı ürün veya hizmetlerde aynısının kullanılması Sınai Mülkiyet Kanunu'nun öngördüğü yaptırımları doğuracaktır.
- Marka Tescil Belgesi Nasıl Alınır?
Marka tescil belgesi, Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden marka tescil başvurusu yapılıp gerekli prosedürler tamamlandıktan sonra, marka başvurusu yapan gerçek veya tüzel kişilere tanınan marka sahipliğini gösteren belgedir.
Marka tescil belgesi, marka sahibinin adını ve adresini, şirket veya kuruluşun adresini, markayı gösteren isim, logo veya işaretleri, markanın ilişkili olduğu ürün ve hizmet sınıflarını, markanın korunma ve geçerlilik süresini gösteren bir belgedir.
- Marka Tescil Ücretleri Ne Kadar? (2022)
2022 yılında geçerli marka tescil işlemleri ile ilgili ücretler şu şekildedir:
Tek Sınıflı Marka Başvuru Ücreti – 380 TL
Marka Başvurusu Ek Sınıf Ücreti – 380 TL
Marka Tescil Ücreti – 1020 TL
Marka Tescil Belgesi Sureti Düzenleme Ücreti – 390 TL
Marka Sicil Sureti Düzenleme Ücreti – 390 TL
Yayımlanan Marka Başvurularına İtiraz Ücreti – 250 TL
Marka Bilgilerine İlişkin Resmi Yazı Düzenleme Ücreti – 60 TL
Madrid Protokolü Uyarınca Uluslararası Marka Başvurusunun WIPO'ya Bildirilmesi Ücreti – 600 TL
Marka Yenileme Ücreti – 1280 TL
Koruma Süresi Sona Eren Marka Yenileme Ücreti – 2505 TL
- Marka Tescili Ne Kadar Sürer?
Marka tescili ülkemizde ortalama 6 – 9 ay arası sürmektedir. Marka tescili için öncelikle doğru markayı bulmanız gerekir. Sonrasında marka araştırması yapılır ve kontrol edilerek markanın ilgili hizmet sınıfında tescilinin uygunluğuna bakılır. Marka başvurusu için gereken başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra marka benzerlik araştırması ve marka itiraz süresi beklenir. Tüm bunlar bittiğinde marka tescil ücreti ödenir ve marka tescili tamamlanmış olur.
- Kimler ticari marka tescil ettirebilir?
Marka tescili için hem gerçek hem de tüzel kişiler başvurabilir.
- Marka Tescil Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Marka tescili ile ilgili araştırma ve sorgulama işlemleri için Türk Marka ve Patent Kurumu resmi sitesi üzerinden marka sorgulama formu kullanılmaktadır. Hizmet verdiğiniz sektörde markanız tescilli değilse, başvuru işlemlerini yaparak markanızı alabilir ve ticari açıdan işinizi güvenli hale getirebilirsiniz.
- Uluslararası Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Uluslararası marka tescili, ülkemizin de üyesi olduğu Madrid Protokolü esaslarına uygun yapılmaktadır.
Madrid Sistemi ile belirlenen ülkelerin her birinde ulusal bir markaymış gibi aynı hak ve yükümlülüklerle tescil almak için resmi inceleme ve yayımlama gibi bir dizi prosedürün sadeleştirilmesi ve birleştirilmesi sağlanmaktadır.
Uluslararası marka tescili konusunda resmi kuruluş olan Cenevre merkezli WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü) üzerinden global marka hakkı almak mümkün olmaktadır. Uluslararası bir ticari markayı tescil ettirmenin maliyeti, koruma almak istediğiniz ülke sayısına bağlıdır.
- Nice Sınıflandırması nedir?
Nice Sınıflandırması, ticari markaların ve hizmet markalarının tescili için mal ve hizmetlerin sınıflandırmasıdır. Nice Sınıflandırması, WIPO tarafından yönetilen ve 1957'de imzalanan Markaların Tescili Amaçlı Mal ve Hizmetlerin Uluslararası Sınıflandırılmasına İlişkin Nice Anlaşması olarak adlandırılan çok taraflı bir anlaşmaya dayanmaktadır.
Ulusal ofisler tarafından Nice Sınıflandırmasının kullanılması, başvuruların tek bir sınıflandırma sistemine atıfta bulunularak sunulmasına olanak tanır. Bununla, belirli bir markanın uygulandığı mal ve hizmetler, onu benimseyen tüm ülkelerde aynı şekilde sınıflandırılacağından, başvuruların hazırlanması oldukça basitleştirilmiştir.
Ayrıca, Nice Sınıflandırmasının birkaç dilde mevcut olması, başvuru sahiplerine, markanın menşe ülkesinden başka bir dilde bir mal ve hizmet listesi sunmaları gerektiğinde önemli miktarda iş tasarrufu sağlar.
Nice Sınıflandırması, açıklayıcı notlar ve alfabetik bir ürün listesi ile birlikte her bir ürün veya hizmetin ait olduğu sınıfı gösteren bir protokoldür.
- Marka İsmi Nasıl Bulunur?
Güçlü markaların en belirleyici özellikleri arasında kısa ve akılda kalıcı marka isimlerine sahip olmaları gelmektedir. Birkaç hece veya harften oluşan marka isimleri güçlü bir etki uyandırır. Potansiyel müşterileriniz marka adınızı duyduğunda, rahat okunabilen ve kulağa hoş gelen bir marka ismi ise bu pazarlama sürecinizi hızlandıran bir strateji olmaktadır. Nike, Adidas, SONY, IBM, Apple, Mado, Vestel gibi...
Doğru marka adı ile başlamayan şirketler ticari yönden bir adım geride kalmaktadır. Reklam ve pazarlama harcamaları da daha fazla olmaktadır. Nike markasına geçmeden önce şirket, Blue Ribbon adını marka olarak tercih etmişti. Ancak kullanıcılarda etkili bir marka gücü sağlamadığından dolayı daha kısa ve etkili olan Nike markasına geçildi ve dünyanın en çok tercih edilen ayakkabı markaları arasına girdi. Doğru marka ismi ile başlamak bu anlamda kritik bir aşamadır.
Marka ismi bulma sürecinde, en zor kısım, beğendiğiniz marka isimlerinin başka kişi ve şirketler tarafından alınmış olmasıdır. O yüzden marka analizi uzun ve detaylıca ele alınması gelen bir alandır.
Şirketinizin vizyon ve hedefleri ile uyumlu, hedef kitlenize ve onlara sunduğunuz hizmetleri ifade eden, karizmatik marka isimleri bulma konusunda uzmanız. Bize ulaşarak marka ismi bulma, isim hakkı sorgulama ve marka tescili hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.